Društvo

“Mi u Zagorju ćemo uvijek dati pijetet našem Zagorcu, našem prvom predsjedniku” – poručio župan Kolar iz Velikog Trgovišća

U subotu 09. prosinca 2023. delegacija Krapinsko-zagorske županije obilježila je 24. obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana kod rodne kuće Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću.

Tim povodom, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar sa zamjenicom župana Jasnom Petek i suradnicima, dan uoči obljetnice, tradicionalno je položio vijenac kraj spomenika pokraj rodne kuće doktora Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću.

Već dugi niz godina Krapinsko-zagorska županija obilježava u obljetnicu smrti i obljetnicu rođenja prvog hrvatskog predsjednika, tu kod rodne kuće u Trgovišću, pa su stoga zapaljene i svijeće, a svečanost je uveličala Povijesna postrojba KZŽ “Kostelska pištola – Keglevićeva straža”.

-Doktor Franjo Tuđman je ušao u povijest hrvatskog naroda kao prvi izabrani predsjednik na demokratskim izborima, najzaslužniji sigurno za stvaranje slobodne i demokratske države sa hrvatskim braniteljima. Rekao bih da je u pravom trenutku prepoznao povijesne okolnosti i trenutak da se ispune višestoljetne želje hrvatskog naroda da ima samostalnu i neovisnu Hrvatsku. U tom trenutku razboritom politikom, jer svjetska i europska politička scena nije bila naklonjena Hrvatskoj, uspio se izboriti da je i međunarodna zajednica shvatila jer se i referendumom hrvatski narod odlučio za samostalnu Hrvatsku, za svoj put ,ne želeći da do tog puta dođe na ovakav krvavi način – istaknuo je župan Željko Kolar te dodao da u onom trenutku nažalost, nije bilo drugog izbora i da nas je agresija Srbije primorala da vodimo opravdani i obrambeni rat.

-Predsjednik Tuđman imao je viziju da Hrvatska bude dio slobodnog svijeta, da budemo članica Europske unije, da budemo članica NATO-a. Ove nove generacije su dovele do toga da smo ušli u Schengen da imamo euro za valutu i sa tog aspekta, sigurno u ovom trenutku i predsjednik bio zadovoljan. Naravno da ima stvari koje bi mogle biti bolje, sigurno ima onih stvari koje smo mogli u tom trenutku na drugačiji način i bolji način trasirati – to je danas pitanje povijesničara. Mi u Zagorju ćemo uvijek dati pijetet našem Zagorcu, našem prvom predsjedniku – poručio je župan Kolar.

sleljak/zip.com.hr 09.12.2023.

Aktualno

Exit mobile version