Politika

Danas u Saboru burna rasprava o Zakonu o izbornim jedinicama

Hrvatski sabor danas raspravlja o konačnom prijedlogu Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, Podsjećamo, temeljem odluke Ustavnoga suda aktualni Zakon o izbornim jedinicama prestaje vrijediti 1. listopada ove godine.

Predloženim Zakonom ostaje 10 izbornih jedinica, kao i do sad, te još dvije koje se odnose na izbor zastupnika nacionalnih manjina i državljana s prebivalištem izvan RH u kojima se bira po 14 zastupnika. Novih deset izbornih jedinica pritom su određene, kako je bilo pojašnjeno na prvom čitanju, na način da je broj birača u zakonskom okviru od +/- 5 posto, odnosno odstupanja niti u jednoj izbornoj jedinici nisu veća +/- 2,20 posto. Kao polazište broja birača u svakoj izbornoj jedinici uzeti su podaci iz registra birača.

Jučer je sa sedam glasova za i pet protiv Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav podržao izmjene Zakona o izbornim jedinicama kako ih je predložila Vlada. Oporba naglašava da je uzimanje registra birača kao osnove za definiranje izbornih jedinica jako sporna jer je evidentno prema popisu stanovništva iz 2021. da imamo manje punoljetnih stanovnika nego što ih ima u registru birača. Naime iz registra birača vidljivo je da ima pola milijuna listića (glasača) više. Također iz udruge Gong također upozoravaju na netransparentnost, a burna rasprava u Saboru traje.

Prijedlog izbornih jedinica – izvor Vlada

zip.com.hr/Foto: vlada.gov.hr 20.09.2023.

Aktualno

Exit mobile version