Institucije

Otvorena izložba Zastrti mir u Klanjcu

U srijedu 21. rujna 2023. godine u Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu, otvorila se izložba Božidar Pejković – ‘Zastrti mir’, realizirana u okviru manifestacije “Uz Mir za mir 2023.”.

Galerija Antuna Augustinčića četrnaestu godinu zaredom obilježava Međunarodni dan mira 21. rujna. Programom Uz Mir za mir referiraju se na temu mira i na Augustinčićev spomenik Mir ispred sjedišta UN-a u New Yorku,  čija se skica i gipsani model nalaze u stalnom postavu Galerije. Upravo u dijalogu s njima, Božidar Pejković je ove godine ostvario umjetničku intervenciju koja zorno registrira trenutno stanje (ne)mira u svijetu.

Autor ove izložbe i kustos Muzeja Antuna Augustinčića Božidar Pejković kazao je kako od 2010. godine Galerija obilježava Međunarodni dan mira prvenstveno kiparskim izložbama, koje se referiraju na temu mira.

-Obzirom da sam dugogodišnji voditelj ove Galerije i pratitelj ovog programa Uz Mir za mir, učinilo mi se zgodnim da upravo ja interveniram. Ovo što smo danas postavili u Klanjcu, najbolje je nazvati intervencijom. U prethodna dva nastupa imali smo travu ispod Augustinčićevog spomenika “Mir”, a ove godine, s obzirom na svu situaciju koja je oko mira u svijetu, i koliko je mir važan s jedne strane, a s druge ne pokazujemo koliko nam je važan i bitan, sam htio potaknuti i nas same, i sve koji to vide, kolika je zapravo važnost očuvanja mira, i zbog toga ovaj veliki gipsani model Augustinčićevog spomenika Mir, prekrivam zelenom vojnom taktičkom kamuflažnom mrežom, onako kako se štite objekti i sredstva u ratu, a brončanu skicu mira koja se nalazi do tog spomenika prekrivam crvenim velom, što je zapravo Velum flammeum, što je još od antičkih vremena tradicija da se vrijednosti i važnosti, bile materijalne ili ljudske da se zaštite od svih mogućih zlih utjecaja- rekao je Pejković te dodao da zapravo sažeto taj Velum flammeum i Velum militare ubiti žele prenijeti poruku da se potrudimo oko očuvanja mira i nadam se da će poruku svi shvatiti.

-Izložba je realizirana sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, a može se razgledati do 21. studenoga 2023. godine.

tleljak/zip.com.hr 21.09.2023.

Aktualno

Exit mobile version